Verschil Tussen Geschuurde En Ongeschuurde Voeg

Er zijn een aantal verschillen tussen geschuurde en ongeschuurde voeg en de keuze wordt vooral bepaald door de breedte van de voeg tussen tegels.

Als u van plan bent om aan een tegelinstallatieproject te beginnen, zult u na het kiezen van het type tegelkleur dat u wilt, ontdekken dat er een groot aantal andere keuzes zijn in de vorm van voegmiddel.

Tegelvoegmiddel fungeert als bindmiddel dat de tegels bij elkaar houdt. Er zijn twee soorten cementgebonden voegmiddelen: geschuurd of ongeschuurd.

Er zijn verschillende verschillen tussen ongeschuurde en geschuurde voeg; als je een doe-het-zelver bent, weet je dat waarschijnlijk niet al, en je hebt misschien het gevoel dat ze allebei hetzelfde zijn; dat zijn ze echter niet.

Laten we de verschillen tussen de twee opties bespreken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen en de beste voegoptie voor uw project kunt kiezen. Maar voordat we daar meteen op ingaan, wat is tegelvoegen?

Wat is tegelvoeg?

Er zijn drie soorten voegmiddel. Vandaag gaan we het hebben over cementspecie, ook wel tegelspecie genoemd. Cementmortels hebben, zoals de naam al aangeeft, cement als hoofdbestanddeel; ze hebben ook vulstofdeeltjes van verschillende grootte, een watervasthoudend additief en gekleurde pigmenten.

Cementvoegen zijn het meest voorkomende voegmateriaal. Ze worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële toepassingen. Je kunt het matchen of een contrast maken met de tegel waarop je ze toepast.

Deze voeg wordt met water gemengd en met een troffel aangebracht. Het watervasthoudende middel in cementmortels verlengt de droogtijd, waardoor het cement langzaam kan uitharden voor maximale hardheid. Zoals eerder vermeld, zijn er twee soorten cement- of tegelvoeg; geschuurd en ongeschuurd.

Geschuurde Voeg

Geschuurde voegmortel bevat fijne deeltjes kwartszand, die worden toegevoegd om de structuur en duurzaamheid van de voegmortel te versterken. Geschuurde voeg heeft een grovere structuur en lijkt meer op cement. Het is in wezen een mengsel van water, cement en poedervormige pigmenten.

Het is een goede keuze voor het meeste tegelwerk, omdat zanddeeltjes het vermogen hebben om met elkaar te vergrendelen om een stevige verbinding te vormen.

Geschuurde voegmortel is te vinden in een breed scala aan kleuren en ondervindt de minste krimp van de voeg. Geschuurde voeg is een uitstekende keuze voor binnenvloeren. Het is duurzaam en stabiel, waardoor het bestand is tegen voetverkeer.

Als je iemand bent die echt van het idee houdt om je voegkleur af te stemmen op de tegelkleur, dan is een geschuurde voeg misschien wel de beste keuze, omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende kleurkeuzes.

Als u tegelvoegen heeft die 1/20 cm tot -inch breed zijn, dan is een geschuurde voeg het best toepasbaar, omdat de zanddeeltjes helpen om de tegels bij elkaar te houden zonder breuk of krimp. Ook op grote voegen is geschuurde voeg eenvoudig aan te brengen. Het kan ook op natte vloeren worden gebruikt om uitglijden te voorkomen.

Geschuurd kan een goede optie zijn als je een krap budget hebt. Het kan u helpen de gewenste resultaten te krijgen zonder de bank te verslaan.

Geschuurde voeg is zeer betaalbaar omdat het spotgoedkoop is. Het vormt het grootste deel van de geschuurde tegelvoeg. Ze kunnen echter niet worden gebruikt op oppervlakken die gevoelig zijn voor krassen door het zandgehalte van de tegelvoeg. Geschuurde voegmortel is een voegoptie om te gebruiken op keukenvloeren, badkamer of doucheruimte.

Nadat u echter een geschuurde voeg hebt aangebracht en deze volledig is uitgehard, moet u een laag afdichtmiddel aanbrengen om scheuren te voorkomen, dit komt door de poreuze aard van zand, dat het hoofdbestanddeel is, en zonder een goede afdichting zal er waterinfiltratie vanaf de achterkant van de tegel die de ondergrond kan beschadigen, wordt ook aanbevolen om deze een of twee keer per jaar opnieuw af te dichten.

Ongeschuurde Voeg

Ongeschuurde voegmortel daarentegen bevat geen zand. Het is ideaal voor delicate oppervlakken zoals glazen tegels of voor zeer dunne voeglijnen. Dit type voegmiddel wordt gemaakt met een eenvoudig mengsel bestaande uit cement, poedervormige pigmenten en water.

Het is vrij van zand en heeft een gladde textuur die tegeloppervlakken niet bekrast. Ongeschuurde voeg wordt niet aanbevolen voor beginners of doe-het-zelvers, omdat dit meer expertise in de toepassing vereist.

Ongeschuurde voeg wordt ook wel niet-geschuurde voeg genoemd en is de beste optie voor zeer dunne voeglijnen van 1/20 cm tot 1/41 cm.

Hoewel ongeschuurde voeg gemakkelijker is om mee te werken in vergelijking met geschuurde voeg op verticale oppervlakken zoals betegelde douchewanden, komt dit omdat verticale tegels meestal dichter bij elkaar liggen en meestal een breedte hebben van minder dan 1/8 inch.

Door de geringere ruimte tussen de tegels is er geen plamuur nodig om de voeg en de tegels op hun plaats te houden. Ongeschuurde voegmortel is vrij van silica-aggregaatvulstof, waardoor het compatibel is met veel krasbare oppervlakken, zoals glas, keramiek en natuursteentegels.

Een van de voordelen van het gebruik van ongeschuurde voegmortel is dat u deze achteraf niet hoeft af te dichten. Het heeft geen extra beschermingslaag nodig omdat het geen zand bevat.

Ongeschuurde voegmortel is echter niet hard genoeg om zwaar voetverkeer te weerstaan. Het wordt dus niet aanbevolen om het te gebruiken in gebieden met veel voetverkeer, omdat het gemakkelijk kan krimpen. Bij grotere tegelvoegen boven 1/20 cm is het niet sterk genoeg om de tegels lang bij elkaar te houden.

Ongeschuurde voeg is ook bijna twee keer zo duur als geschuurde voeg vanwege de dure polymeren die vaak als bindmiddel worden gebruikt. Geschuurde voeg is een goede keuze, maar wordt niet voor alle gebieden aanbevolen.

Ongeschuurde mortel kan problemen veroorzaken, omdat deze niet structureel sterk genoeg is om voor alle toepassingen te worden gebruikt. Er zijn veel kleuren beschikbaar in ongeschuurde voeg, maar niet zoveel als bij geschuurde voeg.

Conclusie

Er is geen duidelijke winnaar tussen de twee soorten tegelvoegen; het verschil tussen geschuurde en ongeschuurde voeg maakt ze op hun eigen manier uniek. Het tegelwerk en de toepassing zijn sleutelfactoren om het beste uit elk van deze opties te halen. Zelfs uw budget speelt hierbij een rol.