Schuimmatras Versus Veermatras

Er zijn zoveel opties voor matraskeuzes dat shoppers misschien niet weten waar ze moeten beginnen. Beslissen welk type matras u wilt, is een uitstekende eerste stap. Hoewel zowel modellen met binnenvering als volledig schuim populair zijn, hebben ze verschillende materialen en prestaties.

Bedek de verschillen tussen schuim- en springmatrassen goed om u te helpen uw keuzes te verfijnen. Bespreek goed hun constructies, evenals wie er de voorkeur aan geeft, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat Is Een Schuimmatras?

Een schuimmatras bevat één of meerdere soorten schuim in zijn comfortsysteem en steunkern. U kunt traagschuim, polyfoam of latexschuim in uw matras vinden, evenals een mengsel van beide.

De kern onderscheidt schuimmodellen van andere matrastypes. Terwijl hybride en binnenveringsmodellen vertrouwen op metalen spoelen voor ondersteuning, gebruiken schuimmatrassen meestal polyfoam met hoge dichtheid.

Na de introductie van traagschuimmodellen kregen schuimmatrassen in de jaren negentig veel aandacht. Ze werden steeds populairder in de jaren 2010 toen steeds meer fabrikanten hun matrassen comprimeerden voor eenvoudige verzending.

Schuimmodellen kunnen in bijna elk hardheidsniveau worden gemaakt om aan verschillende lichaamstypes en voorkeuren te voldoen. Ze variëren ook sterk in prijs, variërend van rond tot over

Hoe Het Is Gebouwd

Schuimmatrassen bevatten over het algemeen ten minste twee lagen, hoewel een handvol budgetmodellen er slechts één gebruiken. Matrassen van midden tot luxe schuim bestaan vaak uit een meerlaags comfortsysteem dat wordt ondersteund door een kern van polyfoam met een hoge dichtheid.

Elke laag heeft een specifiek doel. Het comfortsysteem is verantwoordelijk voor contouren en drukontlasting. Omdat nauwsluitend schuim warmte kan vasthouden, bevatten veel modellen van volledig schuim comfortlagen die zijn ontworpen om dit effect tegen te gaan. Koper, grafiet en andere gelinfusies kunnen warmte van het lichaam wegtrekken. De ondersteunende kern zorgt voor stabiliteit aan de matras en helpt hem zijn vorm in de loop van de tijd te behouden.

Verschillende Soorten Schuim

Er zijn veel soorten schuim en veel matrassen hebben er meer dan één. Sommige bedrijven ontwikkelen ook eigen schuim voor hun modellen.

Polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim, ook wel polyfoam genoemd, is een kunststof. Het is meestal veerkrachtiger dan traagschuim en is over het algemeen minder duur. All-foam matrassen worden traditioneel gemaakt van polyfoam. Elke laag kan het echter ook gebruiken.

  • Standaard Polyfoam Dit is een flexibeler materiaal. Het kan worden gebruikt door een comfortsysteem van schuimmatrassen om de druk te verlichten en het lichaam te beschermen.
  • Polyfoam met hoge dichtheid: aangezien dit materiaal duurzamer is en minder vatbaar is voor blijvende deuken, gebruiken de meeste modellen van volledig schuimrubber steunkernen van polyform met hoge dichtheid.

Traagschuim

NASA ontwikkelde oorspronkelijk traagschuim om passagiers en piloten tijdens vliegreizen te dempen en te beschermen. Visco-elastisch synthetisch schuim zet uit bij blootstelling aan warmte en vormt zich naar het lichaam. Het keert langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm zodra druk en warmte zijn verwijderd. Traagschuim wordt gebruikt in comfortsystemen voor schuimmodellen.

  • Standaard traagschuim: dit traagschuim is een traditioneel type dat zich naar het lichaam vormt om stress te verlichten. Het kan echter warmte vasthouden.
  • Open Cell Memory Foam: De luchtzakken in opencellig traagschuim zorgen voor ventilatie om warmte te laten ontsnappen.
  • Met gel doordrenkt traagschuim: de gelparels van het materiaal zijn ontworpen om warmte te absorberen en van het lichaam af te voeren.

Latexschuim

Latexschuim is verkrijgbaar in zowel natuurlijke als synthetische vormen. Het materiaal is drijvend en maakt het gemakkelijker om op de matras te bewegen. Omdat latexschuim over het algemeen duurder is om te produceren, hebben modellen die het materiaal gebruiken vaak een hoger prijskaartje.

Hoewel technisch gezien alle schuimmatrassen als latex comfortsystemen of kernen kunnen worden beschouwd, zijn ze een ander type dan volledig schuimrubberen matrassen. Sommige modellen van volledig schuim bevatten echter een of meer lagen latex in hun comfortsystemen.

Wie Moet Slapen Op Een Schuimmatras?

Schuimmatrassen hebben vaak de voorkeur van mensen met hoge drukpunten. Omdat het materiaal zich aanpast aan het lichaam, helpt het het gewicht te herverdelen om de drukopbouw rond bredere of zwaardere gebieden te beperken. Zijslapers zijn een goede keuze, omdat een schuimmatras met de juiste stevigheid de heupen en schouders van zijslapers voldoende laat zakken om de druk te verlichten en de wervelkolom op één lijn te houden.

Schuimen met sterke bewegingsisolatie zijn vaak gunstig voor degenen die een bed delen met een rusteloze partner. Ze zijn ook fluisterstil, wat onderbrekingen in de slaap kan verminderen.

Schuimmatrassen die onvoldoende verkoelende eigenschappen hebben, zijn misschien niet ideaal voor warme slapers. Met name standaard memory foams close hug kunnen warmte vasthouden. Personen die de neiging hebben om langs de rand van het bed te zitten of te slapen, geven ook vaak de voorkeur aan andere matrastypes, aangezien schuimmodellen meer vatbaar zijn voor wegzakken aan de randen.

Wat Is Een Springmatras?

Veermatrassen, ook wel binnenveringsmatrassen genoemd, werden ontwikkeld in de jaren 1870 en werden al snel een steunpilaar van de matrasindustrie. Een binnenveringsmatras kan een dun comfortsysteem bevatten, maar het wordt bepaald door zijn metalen spiraalkern.

Veermatrassen reageerden in het verleden beter dan schuimmatrassen. Ze stuiteren snel terug nadat een persoon ze heeft verplaatst, waardoor ze gemakkelijker te verplaatsen zijn.

Springmatrassen zijn vergelijkbaar met schuimmodellen omdat ze in vele uitvoeringen en stevigheidsopties verkrijgbaar zijn. Budgetmodellen beginnen rond de tijd, terwijl luxe opties meer kunnen kosten

Hoe Het Is Opgebouwd

Veermatrassen bestaan voornamelijk uit een spiraalsteunkern. Het aantal spoelen, het type en de meter dragen bij aan de algehele prestaties.

In het verleden hadden binnenveringen geen comfortsysteem en alleen een dunne laag vulling. Veel hedendaagse modellen met binnenvering hebben een relatief dunne comfortlaag van schuim, pillow-top of Euro-top voor demping.

Soorten Veren

Bonnell-spiralen, offset-spiralen, doorlopende draadspiralen en pocketveren zijn de vier meest voorkomende soorten matrasveren. Ze bestaan meestal uit gehard staal voor een grotere duurzaamheid. Soms kan het staal tweemaal worden getemperd om de sterkte te vergroten.

Bonnell-spoelen

Bonnell-spoelen hebben een zandlopervorm omdat ze in het midden taps toelopen. Spiraalvormige draden overal en een dikkere perimeterdraad bevestigen de spoelen aan elkaar. Bonnell-spoelen zijn te vinden in veel budgetmodellen omdat ze relatief betaalbaar en duurzaam zijn.

Offset spoelen

Bonnell-spoelen hebben dezelfde zandlopervorm en spiraalvormige draad als offset-spoelen. Hun zijden zijn echter aan de boven- en onderkant vierkant. Deze veren buigen als een scharnier onder het lichaamsgewicht, wat resulteert in een beter reagerende matras met minder geluids- en bewegingsoverdracht.

Doorlopende draadspoelen

Doorlopende draadspoelen zijn gemaakt van rijen losse spoelen. Elke spoel is gemaakt uit één stuk. Spiraalvormige draden houden de rijen bij elkaar. De algehele prestatie is enigszins vergelijkbaar met offset-spoelen, maar doorlopende draadspoelen vormen meestal minder contouren.

Gepotte spoelen

Pocketspiralen zijn cilindrische veren die afzonderlijk in stof zijn gewikkeld. De stof wordt vervolgens aan elkaar gelijmd of genaaid om de spoelen op hun plaats te houden. Hierdoor kunnen de spoelen van de stof onafhankelijk worden gecomprimeerd, waardoor responsieve contouren mogelijk zijn.

Wie Moet Er Op Een Springmatras Slapen?

Personen van meer dan 104 kg en buikslapers profiteren vaak van de minimale verzakking die een model met binnenvering biedt. Deze mensen hebben extra ondersteuning nodig om hun ruggengraat uit te lijnen.

Ook voor warme slapers is een binnenveringsmatras een goede keuze. De matras blijft koeler door de verhoogde luchtstroom tussen de spoelen.

Hoe Zit Het Met Hybride Matrassen, Vraagt U Zich Af?

Hybride modellen zijn een relatief nieuwe toevoeging aan de matraswereld. Ze combineren over het algemeen een comfortsysteem van schuim en een veerkern om de beste eigenschappen van elk in evenwicht te brengen.

Sommige binnenveringen bevatten comfortlagen van schuim. Hybriden hebben echter een dikker comfortsysteem voor meer drukontlasting en bewegingsisolatie. De spiraalkern van een hybride voegt veerkracht, ademend vermogen en randondersteuning toe.

Variaties in constructie beïnvloeden de prestaties van hybride bedden. Een comfortsysteem kan memory foam, latex, polyfoam of microcoils bevatten. De meeste hybride kernen gebruiken spoelen met pocketveren voor hun contouren en bewegingsisolatie, maar sommige gebruiken andere soorten veren.

Hybriden zijn populair voor diegenen die het beste willen van zowel veren- als schuimmatrassen. Koppels worden vaak aangetrokken door deze modellen omdat ze stuiteren en bewegingsisolatie combineren. Hybriden hebben vaak ondersteunende randen die kunnen helpen het oppervlak te vergroten van degenen die hun bed delen.

Welk Matrastype Moet Je Kiezen?

De keuze van een matras is zeer persoonlijk. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Als u de verschillen tussen verschillende matrastypes begrijpt en waar u naar op zoek bent, kunt u de juiste matras vinden.

Schuim versus veermatrassen Voors en tegens

Schuim versus veermatrassen door slaaphouding